Ako želite miran san, ovo su namirnice koje itekako trebate izbjegavati prije spavanja

Nedostatak sna loše utičee na zdravlje, a neispavanost zbog lošeg izbora namirnica stvarno nam ne treba. Dok nam se od neke hrane spava, druga, a obično je riječ o masnoj hrani, može pokrenuti nesanicu.

Želite li mirnu noć, saznajte kojih 10 namirnica trebate izbjegavati prije spavanja.

Crveno meso

Nakon porcije crvenog mesa mnogi moraju otkopčati dugme na hlačama. Ali, problem nije samo u velikim porcijama i debljanju. Crveno meso je prepuno proteina i masnoća zbog kojih će probavni organi raditi naporno cijelu noć. Da biste došli u stanje dubljeg sna, svi tjelesni sustavi bi trebali raditi bez opterećenja, a baš je meso najteže probaviti. Ipak, ne odričite se u potpunosti crvenog mesa jer je bogato željezom i triptofanom. Samo ga nemojte jesti neposredno prije spavanja.

Alkohol

Općeprihvaćena je zabluda da alkohol potiče spavanje. Istina, alkohol vas može uspavati, ali on ne dovodi do dugotrajnog i osvježavajućeg sna. Alkohol ometa ritam spavanja jer dovodi tek do plitkih faza sna od kojih nema puno koristi. Osim toga, zbog alkohola ćete se vjerojatno buditi nekoliko puta tokom noći. Najgore od svega je da postoje i oni koji koriste alkohol kao neku vrstu ‘tableta za spavanje’ te postaju ovisni o njemu.

Tamna čokolada

Trebate li dubok, miran san, tamna čokolada nije hrana koju trebate prije spavanja. Ona, baš kao i svaka čokolada, sadrži kofein i stimulanse kao što je teobromin, zbog kojeg srce ubrzano kuca. Ako baš morate pojesti nešto slatko, radije uzmite kockicu bijele čokolade.

Bijeli luk

Ako ne spavate sami, bijeli luk biste prije spavanja trebali izbjegavati iz obzira prema bračnom drugu. Ali loš zadah nije jedini problem. Ova namirnica može izazvati žgaravicu ili neke druge želučane probleme. Stoga ga se klonite ako imate osjetljiviji želudac.

Žitne pahuljice

Žitne pahuljice pune su rafiniranog šećera i drugih ugljikohidrata. Zbog toga nivo šećera u krvi naglo skače, a to nije idealan način da se pripremite za spavanje. Ako morate nešto pojesti, uzmite žitarice punog zrna bez dodanog šećera.

Slatkiši

Jedan od najjednostavnijih i najgorih načina prekidanja dubokog sna su noćne more. Nedavno istraživanje pokazalo je da je sedam od 10 osoba koje jedu brzu hranu poput čokoladica i drugih slatkiša prije spavanja sklono noćnim morama. Pretpostavlja se da visok nivo šećera u krvi stvara moždane valove zbog kojih smo skloniji noćnim morama.

Pizza

Masna i slana pizza zaposlit će želudac cijelu noć. Umak od paradajza je prilično kiseo, a zajedno s masnim mesom i sirom vrlo lako izaziva žgaravicu. Želite da vas usred noći budi žgaravica? Manja kriška može proći, ali većina se na tome neće zaustaviti.

Tjestenina

Tjestenina će vas brzo zasititi, ali ako je jedete prije spavanja, to će se sve pretvoriti u salo. A ulje, sir i umak samo su dodatno opterećenje. Većina tjestenine ima i visok glikemijski indeks, pa će vjerojatnije izazvati veći nivo šećera u krvi, pa ćete teže zaspati i češće se buditi tokom noći.

Sladoled

Sladoled je pun masti i šećera – dobit ćete energetsku injekciju baš kad se pripremate za spavanje. Dakako, sva ta energija nema kuda, pa se pretvara u salo. Osim toga, na kvalitetu sna ima sličan uticaj kao i drugi slatkiši – moguće su noćne more.

Celer

Možda će vas zbuniti to što se zdrava namirnica poput celera nalazi na ovom popisu. Celer je prirodni diuretik, pa ćete zbog njega češće trebati na zahod.

Izvor: namirnicehttps://lijekizprirode.com/wp-content/uploads/2018/04/nesanica.jpg

Možda Vas zanima?

Close