SAMO POLA KAŠIČICE OVOG ZAČINA DNEVNO ČINI ČUDA ZA VAŠE ZDRAVLJE I IZGLED!

Smanjivanje unosa kalorija često se može postići i s malo kreativnosti. Na primjer, ako zamijenite šećer i pavlaka sa kašičicom cimeta, po šoljici kafe možete uštedjeti i do 70 kalorija. Osim toga, razna su istraživanja pokazala i koliko je cimet dobar za cjelokupno zdravlje.

Istraživanja su pokazala da samo pola kašičice cimeta dnevno može značajno smanjiti nivo šećera u krvi, trigliceride i holesterol kod ljudi s dijabetesom tipa 2. No, za one koji ne moraju brinuti o nivou inzulina, pokazalo se da cimet ima i niz drugih pogodnosti zazdravlje.
Cimet pomaže u kontroli naglih uspona i padova nivoa šećera u krvi što može smanjiti i potrebu za slatkim.
Osim toga, cimet može poboljšati djelovanje antioksidansa iz drugih namirnica koji pomažu tijelu da se brani i da jača imunološki sistem.
Pokazalo se i da cimet smanjuje ukočenost u mišićima i zglobovima, suzbija upale, poboljšava zdravljeprobavnog sistema pa čak i stimulira mozak. A ovaj super začin stimulira i cirkulaciju krvi.
Jedno je istraživanje pokazalo i da dugotrajno uzimanje ovog začina (kašičica na dan) blokira proizvodnju proteina u mozgu koji dovode do nastanka Alzheimerove bolesti.
Jedan od najboljih načina da svakodnevno konzumirate cimet je da ga, ako pijete kafu svaki dan, stavite u vašu kafu umjesto šećera, pavlake i punomasnog mlijeka. A vjerovatno vam ne treba posebno isticati koliko je šećer nezdrav.
Cimet i kafa odlično idu zajedno, možda vam neće biti fino kao s šećerom i šlagom, ali isplati se ovom čudesnom začinu dati šansu.
Pročitaj čitav članak..

Možda Vas zanima?

Close