Kako izabrati zdravu hranu?

Zdrav način ishrane zahteva dobar izbor hrane. Imajte na umu sledeća jednostavna načela:

Raznovrsnost: Najvažnije načelo u dobroj ishrani jeste izbor raznovrsne hrane. To osigurava široku lepezu hranljivih sastojaka koji pružaju zdravlje telu, a različiti sastavi, ukusi i boje poboljšavaju zadovoljstvo prilikom jela.

Kvalitet: Trudite se da većina hrane koju unosite bude što prirodnija i nerafinirana. Takva hrana je bogatija hranljivim sastojcima nego kalorijama.

Umerenost: Neke važne namirnice u zdravom načinu ishrane treba da uzimamo samo u malim količinama. Našem telu je potrebna određena količina esencijalnih masti kao i malih količina soli za održavanje elektrolita. Međutim, gojaznost je sve veći problem koji se pojavljuje širom sveta. Moguće je neumereno jesti čak i dobru hranu! Moramo uskladiti količinu energije koju unosimo sa energijom koju trošimo prilikom fizičke aktivnosti, ako želimo da zadržimo zdravu telesnu težinu.

Izbegavanje: Treba izbegavati visoko rafiniranu hranu iz koje su uklonjene velike količine hranljivih sastojaka, kao i hranu i pića koja nemaju nikakvu nutritivnu vrednost (na primer, alkohol, kafa, gazirana pića).

www.zivotizdravlje.net

Možda Vas zanima?

Close