‘GENERALKA’ ORGANIZMA: NAPITAK KOJI ĆE TIJELO OČISTITI OD TOKSINA

Kao i vaš dom, i vaš organizam treba proljetno čišćenje, odnosno detoksikaciju. Kako biste u proljeće bili vitalni i puni energije isperite iz svoga tijela toksine nakupljene tijekom zime, a u tome će vam pomoći smoothie za detoksikaciju koji u sebi sadrži sve same ‘gigante’ zdravlja.

Detoksikacija je s vremena na vrijeme potrebna svačijem tijelu. Evo koje sve hranjive ‘dragulje’ sadrži proljetni smoothie za detoksikaciju kojeg lako možete sami pripremiti:

1. Špinat – bogat izvor željeza, kalcija, vitamina A, C i drugih vitamina. Vitamini A i C zaslužni su za najveći dio ‘ljekovitih’ svojstava špinata, a prvo u nizu je zdravlje krvožilnog sustava. Folna kiselina u špinatu, između ostalog, pomaže u pretvaranju potencijalno opasne kemikalije homocisteina, koja je povezana i s većom mogućnošću pojave srčanog udara, u druge spojeve.

2. Jabuka – ‘Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van’, uzrečica je koja u jednoj rečenici opisuje svu hranjivu vrijednost jabuka. Ovo voće obiluje vitaminom C, bioflavonoidima, bjelančevinama, ugljikohidratima, mineralima te pektinom koji je poznat po svojem svojstvu da smiruje želudac.

3. Banana – sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin koji opušta, poboljšava raspoloženje i daje osjećaj sreće. Sadrži i veliku količinu kalija koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava. U usporedbi s jabukom ima čak 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.

4. Ananas – zove se i ‘kralj voća’ ne samo zato što mu je priroda podarila gizdavu krunu od lišća već i zato što sadrži kraljevsku količinu vrijednih sastojaka: enzime, minerale, elemente u tragovima i vitaminima, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, jod i cink te provitamin A i vitamine E,… Smatra se jednom od najljekovitijih biljki.

5. Đumbir – poboljšava probavu, uklanja mučninu i ublažava raznovrsne bolove. Đumbir povoljno djeluje na metabolizam kod oboljelih od dijabetesa te se koristi kao sredstvo protiv zgrušavanja krvi i upala. Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola, uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa.

6. Limun – jedna od najkorisnijih namirnica na planeti. Pun je nutrijenata: sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava. Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutralizira otrovne tvari i njihovo djelovanje, olakšava probavu i ubrzava razgradnju masti.

7. Limeta – ima snažna antibakterijska svojstva, poboljšava probavu, sprečava zatvor i urinarne infekcije, ublažava respiratorne tegobe, a koristan je i za mršavljenje. Ovaj citrusni dragulj bogat je kalcijem i folnom kiselinom.

8. Kurkuma – aktivni sastojak kurkume je kurkumin koji i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Korisna je kod jačanja probave, obnavljanja crijevne flore, smanjenja nadutosti, čišćenja jetre i žučnog mjehura, stimuliranja rada metabolizma, protiv gljivica, bakterija i crijevnih parazita, itd.

SASTOJCI SMOOTHIJA ZA DETOKSIKACIJU:

– šaka mladog špinata
– 2 jabuke
– 1 banana
– 3 kriške ananasa
– 1 žličica svježe naribanog đumbira
– ½ iscijeđenog limuna ili limete
– kurkume po želji
– 1 do 1,5 dl vode

Priprema: Sve sastojke pomiješajte u blenderu i uživajte u pročišćavajućem napitku nakon kojeg će toksini iz vašeg tijela biti kao rukom odneseni.

Možda Vas zanima?

Close