DOMAĆI LIJEK ZA PROŠIRENE VENE: Riješite se proširenih vena na prirodan način

Ovi jednostavni tretmani pomoći će vam i da eliminišete otoke sa donjih ekstremiteta. Većina ljudi je upoznata sa korisnim svojstvima paradajza, ali malo ko zna da se uz pomoć paradajza mogu izliječiti varikozne (proširene) vene.

Postoje dva načina izlječenja proširenih vena pomoću zelenog i crvenog zrelog paradajza.

Liječenje proširenih vena zelenim paradajzom

Zeleni paradajz je jednostavni narodni lijek za borbu sa varikozom. Neophodno je oprati nekoliko zelenih plodova paradajza i isjeći ih na kriške ili kolutove. Kriške zelenog paradajza treba stavljati na čvorove proširenih vena, na same vene i na postojeću kapilarnu, vensku mrežu. Po potrebi zavežite nekim zavojem. Držite paradajz na tim mjestima dok ne dođe do osjećaja peckanja na koži.

Ako ne možete dugo da trpite, uklonite ga čim osjetite peckanje i operite vene prohladnom vodom. Ali, ako ovu proceduru podnosite dobro, rezultat će biti vidljiv veoma brzo. Ovaj postupak treba ponoviti 5 puta u toku dana, poželjno je za redom.

Poslije dvije nedjelje sprovođenja ovakih svakodnevnih procedura, venski čvorovi će početi da blijede. Vremenom će nestati kapilarna mreža, čvorovi, oticanje i bol u venama.

Liječenje proširenih vena zrelim crvenim paradajzom

Postupak je sličan prethodnom. Zreli paradajz treba oprati, isjeći na tanke kriške (kolutove) i staviti na bolne vene na 3-4 sata i učvrstiti nekim zavojem. Prilikom sljedećeg tretmana korišćen paradajz zamijeniti svježim. Ovu proceduru je poželjno sprovoditi uveče ili tokom noći.

Kurs trajanja liječenja je individualan. Možete ga sprovoditi cijelo ljeto i u kombinaciji sa zelenim paradajzom.

Paradajz posjeduje ljekovita svojstva jer u njemu, pored sjemena, postoji supstanca koja je po svojim svojstvima slična acetilsalicilnoj kiselini (aspirinu). Ova kiselina se smatra antikoagulansom, koji razređuje krv i ne daje joj stagnaciju.

Osim toga, paradajz posjeduje flavanoide, koji ojačavaju zidove krvnih sudova.

Možda Vas zanima?

Close